Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

In jos

Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

Mesaj  Daquinus la data de Mar 22 Ian 2013, 23:06

Pentru ca in timpul jocului "A Game of Thrones" ne-am lovit de mai multe ori de probleme referitor la nave, porturi si posibilitatile lor, am zis ca nu ar strica sa postez aici cele cateva date din regulament privitoare la problema navelor. Am sa inserez cuvantul "ATENTIE" si text inclinat la regulile cu puncte nevralgice. Sper sa lamurim in acest fel cele cateva dileme din timpul jocului.

Mobilizarea navelor

Navele, la fel ca alte unităţi, sunt mobilizate într-un teritoriu care conţine un castel sau fortăreaţă. Navele pot fi plasate, spre deosebire de alte tipuri de unităţi, doar într-un port care are legătură cu un
teritoriu de mobilizare sau într-un teritoriu marin învecinat (pentru mai multe detalii despre porturi, vezi pagina 25). ATENTIE Navele nu pot fi mobilizate într-un teritoriu marin care conţine una sau mai multe nave inamice. Dacă un teritoriu cu castel sau fortăreaţă nu are port, sau nu se învecinează cu zone marine eligibile, acolo nu pot fi mobilizate nave. Amintiţi-vă că două sau mai multe nave afate în același teritoriu marin sunt considerate o armată; în consecinţă, trebuie să se conformeze restricţiilor Casei, la fel ca orice altă armată. (Deși ar fi mai precis să numim fortă mai multe nave afate la un loc, termenul armată este folosit pentru comoditate.)
Spre deosebire de nave, infanteriştii, cavalerii și mașinile de război nu pot fi niciodată mobilizate în porturi sau teritorii marine.


ATENTIE Navele pot sprijini luptele adiacente în zona marină sau teritorii de uscat. Însă infanteriştii, cavalerii sau maşinile de război nu pot oferi sprijin niciodată în lupte din zona marină

Transportul naval

Folosirea navelor pentru transportarea unităţilor terestre este un aspect foarte important în Urzeala tronurilor: jocul pe tablă. Permite cavalerilor, infanteriştilor şi maşinilor de război să profte de mări pentru a călători mult mai rapid decât ar face-o mergând pe jos. ATENTIE Oricare două teritorii de uscat sunt considerate adiacente în cazul marşului şi retragerii dacă sunt conectate de teritorii marine consecutive (sau un singur teritoriu marin) conţinând una sau mai multe nave prietenoase. Cu alte cuvinte, navele din teritoriile marine adiacente consecutive formează un „pod” direct pentru cavaleri, infanterişti şi maşini de război, astfel încât să se poată muta direct de pe un teritoriu de coastă pe celălalt teritoriu de coastă într-o singură mutare. Nu este limitat numărul ocaziilor în care un jucător poate folosi aceeaşi navă (sau aceleaşi nave) pentru transportul naval în oricare tură. Aceeaşi navă (sau aceleaşi nave) poate f folosită de mai multe ori în cadrul aceleiaşi comenzi de marş, transportând unităţi din teritoriul căruia s-a alocat o comandă de marş către alte destinaţii.
ATENTIE Însă un jucător nu poate folosi niciodată navele altei Case pentru transport, nici dacă are permisiunea acelei Case.

Alte reguli privind transportul naval

ɇ Navele pot facilita transportul naval indiferent de tipul jetonului de comandă alocat actualmente teritoriului lor marin.
ɇ O navă afată în debandadă poate fi folosită pentru transport.
ɇ Infanteriştii, cavalerii şi maşinile de război pot mărşălui, prin intermediul transportului naval, într-un teritoriu
inamic şi pot începe lupta în acel teritoriu (reţineţi, la fecare comandă de marş poate fi iniţiată o singură luptă).
ɇ Navele nu se pot muta folosind transportul naval.
ɇ ATENTIE Deşi teritoriile de uscat conectate prin transportul naval sunt considerate adiacente în cazul marşului şi retragerii, ele nu sunt considerate adiacente pentru niciun alt scop (inclusiv sprijinul şi incursiunea).

Porturi

Porturile funcţionează drept un teritoriu special între zona de uscat și marea pe care le conectează. Doar jucătorul care stăpâneşte uscatul poate folosi portul conectat şi este considerat „proprietarul” portului.

Folosirea porturilor

Teritoriile de port pot fi ocupate doar de nave. Mai multe nave care ocupă un port sunt considerate o armată şi trebuie să respecte limitele de provizii. În plus faţă de restricţiile normale privind armatele, un port nu poate conţine niciodată mai mult de trei nave în acelaşi timp.
Dacă uscatul conectat la un port mobilizează noi unităţi, jucătorul îşi poate mobiliza navele direct în port sau în teritoriul marin adiacent.
ATENTIE Un jucător poate mobiliza navele într-un port conectat, chiar dacă teritoriul marin conectat este ocupat de una sau mai multe nave inamice. (De fapt, capacitatea de mobilizare a navelor într-un port, chiar dacă teritoriul marin conectat este ocupat de unităţi inamice, este cea mai puternică trăsătură a porturilor.)

Comenzi în port

ATENTIE Similar cu unităţile din teritoriile normale, navele din port trebuie să primească un jeton de comandă în timpul etapei de alocare a comenzilor din faza de planifcare. În timp ce comenzile de apărare pot f plasate pe un port, ele nu au niciun efect deoarece porturile nu pot fi atacate direct.

Alte reguli privind porturile

ɇ Navele pot mărşălui dintr-un teritoriu marin adiacent într-un port prietenos sau pot mărşălui dintr-un port într-un teritoriu marin prietenos. Însă navele nu pot mărșălui niciodată într-un port deţinut de un alt jucător.
ɇ ATENTIE Navele dintr-un port pot sprijini o luptă dintr-un teritoriu marin adiacent, însă nu pot sprijini lupta în niciun teritoriu de uscat adiacent (nici măcar în teritoriul de uscat conectat la port). Navele dintr-un port nu conferă nici o putere de luptă defensivă în lupta purtată pe un teritoriu de uscat conectat.
ɇ ATENTIE Navele dintr-un port pot ataca teritoriul marin adiacent, însă nu pot ataca niciun teritoriu de uscat adiacent.
ɇ Navele dintr-un teritoriu marin conectat pot intra într-un port. Însă unităţile inamice din teritoriile uscate adiacente nu pot ataca un port.
ɇ Dacă pe timpul rezolvării comenzii de consolidare a puterii, există nave inamice pe teritoriul marin conectat la un port, orice comandă de consolidare a puterii alocată portului este îndepărtată fără a avea vreun efect. Altfel, comanda de consolidare a puterii într-un port este rezolvată normal (ca şi cum ar fi într-un teritoriu de uscat fără pictograme de putere).
ɇ O comandă specială de consolidare a puterii nu poate fi folosită pentru mobilizarea unităţilor dacă este plasată pe un port, însă poate fi folosită pentru colectarea puterii în mod normal (cu condiţia punctului de mai sus).

Luarea in stăpânire a porturilor inamice

Dacă teritoriul de uscat conectat la un port este atacat cu succes şi luat în stăpânire de un alt jucător, acel jucător poate înlocui imediat orice nave inamice din port cu un număr egal al propriilor nave disponibile (sau oricâte nave disponibile are, doreşte sau îi este permis de limitele de provizii). Navele inamice în exces sunt pur și simplu îndepărtate de pe tabla de joc

Comerţ cu oraşele libere

În momentul rezolvării cărţii Westeros „Urzeala tronurilor” în faza Westeros, în plus faţă de colectarea puterii pentru fecare pictogramă de putere, jucătorii primesc câte un jeton de putere pentru fecare port prietenos care conţine cel puţin o navă prietenoasă, cât timp teritoriul marin conectat al portului nu conţine nici o navă inamică.

_________________Nu dor nici luptele pierdute,
nici ranile din piept nu dor,
cum dor acele brate slute
care să lupte nu mai vor.
avatar
Daquinus
Admin

Mesaje : 1053
Data de inscriere : 24/10/2012
Varsta : 45
Localizare : Arad

http://boardgamesarad.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

Mesaj  tyco la data de Mier 23 Ian 2013, 01:10

Deci in concluzie, nu exista batalii pe mare, iar barca nou construita apare in port si de acolo iti trebuie comanda de mars sa o scoti din port.
Ce nu am inteles, daca eu sunt in debandada, ma pot retrage folosind barcile aliatului? Spune de miscare de trupe ca nu e voie, insa de debandada nu zice nimic. Alta dilema e, atunci poti pune 2 jetoane pe terenul cu port, una pentru pamant si una pentru port?
Toate cele bune!

_________________Top 10:

avatar
tyco
Game Master of the month
Game Master of the month

Mesaje : 557
Data de inscriere : 23/11/2012
Varsta : 29
Localizare : In lumea mea

http://www.arrailclub.uv.ro

Sus In jos

Re: Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

Mesaj  Daquinus la data de Mier 23 Ian 2013, 11:29

Pot exista batalii pe mare, ele se desfasoara asemenea celor de pe uscat. O nava are puterea de lupta a unui infanterist. Atunci cand intra in teritoriul unui inamic, daca sunt nave in acel teritoriu se declanseaza o lupta ca si pentru un teritoriu de uscat.
Nu se pot folosi navele aliatilor pentru nici o comanda sau miscare, nici in atac nici in retragere.
Se pot pune doua jetoane intr-un teritoriu, unul pe terenul de uscat si unul in port.

_________________Nu dor nici luptele pierdute,
nici ranile din piept nu dor,
cum dor acele brate slute
care să lupte nu mai vor.
avatar
Daquinus
Admin

Mesaje : 1053
Data de inscriere : 24/10/2012
Varsta : 45
Localizare : Arad

http://boardgamesarad.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

Mesaj  tyco la data de Mier 23 Ian 2013, 11:40

Nu inteleg de ce nu poti folosii barcile aliatului. Nu are logica. Prin terenul lui te poti plimba, de ce sa nu ii poti folosii si navele? Ca e acelasi lucru. Inclusiv in carte sunt faze care se bazeaza pe faptul ca tu folosesti flota aliatului!
Toate cele bune!

_________________Top 10:

avatar
tyco
Game Master of the month
Game Master of the month

Mesaje : 557
Data de inscriere : 23/11/2012
Varsta : 29
Localizare : In lumea mea

http://www.arrailclub.uv.ro

Sus In jos

Re: Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

Mesaj  Daquinus la data de Mier 23 Ian 2013, 12:03

Am raspuns la dilema aceasta in postarea lui Daniel. Din pacate am interpretat gresit regulamentul considerand unitatile si comenzile prietenoase ca referinduse la unitatile si comenzile aliate, dar nu este asa se refera la proprile unitati. Deci in concluzie potrivit regulamentului nu este voie sa te servesti de comenzile aliatilor indiferent ca ti se permite sau nu. Singurele comenzi valabile pentru trupele propri fiind cele propri. Asa este si logic si real, nu se poate ca o armata de Stark sa primeasca comanda de la un jeton a unui aliat.
Per ansamblu jocul nu se va schimba radical, se vor deschide alte oprtunitati de colaborare.

Cu simpatie si respect, Cosmin

_________________Nu dor nici luptele pierdute,
nici ranile din piept nu dor,
cum dor acele brate slute
care să lupte nu mai vor.
avatar
Daquinus
Admin

Mesaje : 1053
Data de inscriere : 24/10/2012
Varsta : 45
Localizare : Arad

http://boardgamesarad.blogspot.ro/

Sus In jos

Re: Regulament A Game of Thrones - Precizari privind navele

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum